Wat gebeurt er met het huis bij een scheiding?

Wat gebeurt er met het huis bij een scheiding?

Koppels die uit elkaar gaan moeten niet alleen het hoofd bieden aan een lawine van emoties, er vallen ook een pak praktische zaken te regelen. Één daarvan is uiteraard het huis waarin u samen woont. Blijft 1 van de 2 partners er wonen? Of wordt het huis verkocht? En hoe regelt u dit dan best? Wij overlopen voor u de mogelijkheden.

Huis verkopen

Wil geen van de 2 partners in het huis blijven wonen? Of kan de ene de andere niet uitkopen? Dan kunnen jullie de woning op de markt zetten. De opbrengst wordt dan netjes verdeeld in 2. De scheiding op zich zorgt vaak al voor genoeg stress en meningsverschillen, dus u doet maar beter beroep op een professionele makelaar in plaats van zelf het huis proberen te verkopen.

Hou hierbij wel rekening met de uitstaande hypothecaire schuld, de eigen inbreng zoals bv. uit schenkingen of erfenissen, en eventuele makelaarskosten.

1 van de 2 partners wordt uitgekocht

Waarschijnlijk hebben jullie veel geld, tijd en energie geïnvesteerd om de woning volledig naar wens te (ver)bouwen en in te richten. Het is dan ook niet onlogisch dat 1 van de partners graag in het huis blijft wonen. Ook als er kinderen in het spel zijn, is verhuizen niet altijd de aangewezen optie. Om de harmonie binnen het gezin zoveel mogelijk te bewaren, is het belangrijk om de kinderen niet uit hun vertrouwde omgeving weg te halen.

Daarom kan 1 van de partners de andere uitkopen. Als jullie het niet eens raken over de prijs, dan kan u de waarde van de woning laten bepalen. Bij de Fooz kan u terecht voor een gratis waardebepaling. Hou ook hier rekening met de uitstaande hypothecaire schuld. Kan de partner die in het huis blijft wonen het alleen afbetalen? Moet de hypotheek herbekeken worden? Vergeet ook de verdeeltaks niet van 1%. Dit is de belasting die u moet betalen voor het uitkopen van uw partner.

Als jullie allebei geïnteresseerd zijn om het huis aan te kopen, dan kunnen jullie elk een bod plaatsen. De woning gaat dan naar de hoogste bieder.

Schakel de Fooz in

Wil je het huis laten schatten of heb je hulp nodig bij de verkoop ervan? Vraag dan vrijblijvend een prijsschatting aan of contacteer ons. De experten van de Fooz staan je graag bij in deze moeilijke tijden.

Gerelateerde artikels

Privacy instellingen

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies op onze website. Hiermee volgen wij en derde partijen uw internetgedrag op onze website en kunnen we uw ervaring verbeteren.