Beleggen in vastgoed blijft overeind
De barbecuestellen hebben weinig bijval gehad in de eerste zomerweken en de diverse festivals kregen het vanuit de hemelsluizen soms zwaar te verduren, maar geen mens twijfelt er aan dat het weer in de eerstkomende weken stukken beter wordt. Na regen komt u weet wel wat.
Helaas kan zoiets niet op heel korte termijn gesteld worden wat aandelen, obligaties en andere risicovolle geldplaatsingen betreft. Spijts de vermeende heropleving van de economie dienden recent opnieuw enkele gerenommeerde beursgenoteerde bedrijven een fameuze koersval te ondergaan, bovenop hun niet bijster schitterende resultaten. Uiteindelijk blijven de figuurlijke wind en regen op dit terrein al sinds 2008 vaak heel lelijk huishouden.
Het verhaal van de spaarrekeningen is zo mogelijk nog tekenender. De interest blijft de jongste jaren maar verder ineenschrompelen. Zonder ook maar één enkele blijk van medeleven, laat staan compensatie, voor de inspanningen van de nijvere spaarders. Ogenschijnlijk blijft ook de inflatie tegenwoordig heel beperkt, maar we spiegelen ons dan wel aan het indexcijfer dat zich relatief makkelijk tot manipulatie leent. Hoe dan ook is de notie rendement ver weg voor wie bij deze beleggingsmethode blijft zweren.
Gelukkig zijn ook de leningen ontzettend goedkoper geworden de laatste jaren. De rente heeft de jongste maanden een echt diepterecord bereikt en oogt bijzonder aantrekkelijk. Kunnen consumptiekredieten voor sommigen misschien nog verleidelijk gevaarlijk zijn, dan dragen hypothecaire leningen garanties in zich voor de toekomst. Woningen verminderen nu eenmaal niet in waarde, op voorwaarde dat ze niet zienderogen verwaarloosd worden. Ze zijn in ons land zelfs immuun voor de langdurige crisis gebleken. Dat bewijzen de eerste officiële verkoopsstatistieken van 2014 eens te meer. Het aantal transacties piekt, de betaalde bedragen doen dat hier en daar wat minder, maar zoiets gaat nu eenmaal altijd gepaard met ups en downs. Daaruit kunnen twee dingen afgeleid worden. Eén: het is meer dan ooit een geschikt moment voor wie ambities koestert om vastgoed te kopen. Twee: de waardevastheid van vastgoed is tot op vandaag een onomstootbaar feit.
Aan zo’n hypothecaire lening zijn bovendien serieuze fiscale voordelen verbonden. De bevoegdheid voor de woonbonus is sinds 1 juli een regionale materie geworden. In de context van een natie waarvan de fameuze baksteen in het DNA van z’n inwoners zit, zal geen enkele regering het zelfs maar overwegen om de kip met de gouden eieren te slachten. Wie zelf altijd gehuurd heeft en in zijn eigendom komt wonen, doet sowieso een enorme zaak. Niet voor niks beschouwen steeds meer pensioenspecialisten tegenwoordig een eigen woning als belangrijke pensioenpijler. Maar ook wie zich een woonhuis of appartement aanschaft om het te verhuren, kan genieten van de voordelen. De huur mag jaarlijks geïndexeerd worden en is in heel wat gevallen zelfs niet belastbaar. Zich uitsluitend fixeren op de hoogte van het huurrendement zou dan weer getuigen van een betwijfelbare aanpak. Datzelfde geldt bij de keuze van het beleggingspand. Emotionele factoren zijn belangrijk terzake, maar louter daarop afgaan zou wel eens kunnen leiden tot een verkeerde keuze. Van doorslaggevend belang zijn eerder het segment waaruit gekozen wordt en de verhouding tussen vraag en aanbod in de regio.
Dat klinkt misschien wat moeilijk, maar dat is het daarom niet. Het is in alle omstandigheden aangeraden zich te laten begeleiden door een gekwalificeerde vastgoedmakelaar. Maar dat hebben wij al vaker gezegd en geschreven.
Gerelateerde artikels