Vastgoed als veilige belegging

Vastgoed als veilige belegging

De rente op spaarrekeningen heeft een historisch dieptepunt bereikt en de aandelenmarkt is door de vele woelige periodes het voorbije decennium minder aantrekkelijk geworden voor het grote publiek. De klassieke vormen van sparen en beleggen staan onder druk. Toch zijn er in ons land heel wat mensen die geld opzij hebben staan en daar om verschillende redenen iets mee willen doen. Gelukkig zijn er nog andere types beleggingen waarbij risico en rendement mooi in balans zijn. Vastgoed is er een van. We leggen je haarfijn uit hoe dat komt!

Waarom beleggen?

Een appeltje voor de dorst. Dat is de hoofdreden waarom mensen beleggen. De levensverwachting blijft maar stijgen en daarmee ook de periode waarin ouderen inactief zijn en dus aangewezen zijn op de samenleving om in hun levensonderhoud te voorzien. Door de vergrijzing is dit systeem op zijn limieten aan het botsen. Meteen de reden waarom verschillende Belgen een ‘buffer voor later’ aan het aanleggen zijn. Daarnaast zijn ook het beschermen van je huidig kapitaal of de wens om het substantieel te verhogen goede redenen om te beleggen.

Waarom niet? Dat is een alternatieve vraag die we ons zouden kunnen stellen. Momenteel ligt de basisrente op spaarboekjes gemiddeld lager dan de jaarlijkse inflatie. Dat betekent dat je eigenlijk aan koopkracht verliest door je geld bij de bank te parkeren. Akkoord, het risico is nihil, maar dat is het rendement ook. Bovendien staat het in schril contrast met de rentevoeten van gemiddeld 5 % begin jaren ’90. Al moet opgemerkt worden dat het financieel klimaat, met ook hogere rentevoeten op leningen, er toen helemaal anders uitzag.

Risico vs. rendement

Sommige beleggingen leveren zeer veel rendement op. Denk maar aan de dames en heren die op het juiste moment hun bitcoins aangekocht en verkocht hebben. Daar staat tegenover dat die mensen zich aan heel wat risico hebben blootgesteld. Klassiek geldt voor beleggers de volgende regel: hoe hoger de risico’s, hoe hoger het rendement.

Neem nu een spaarrekening. De kans dat een bank failliet gaat is eerder klein en zelfs als het gebeurt staat de overheid nog garant voor €100.000 per persoon. Een zeer laag risico dus en bijgevolg een even laag rendement. Zet daartegenover de aandeelhouders van Tesla, een bedrijf dat aan de slag gaat met nieuwe technologieën en eigenlijk het grootste deel van de markt nog moet veroveren. Er zijn heel wat factoren die het al dan niet slagen van de autofabrikant bepalen, die elk risico’s met zich meebrengen. Zekerheid hebben de aandeelhouders niet, maar als alles gunstig uitdraait, krijgen ze gegarandeerd een heel mooi rendement op hun belegging.

De troeven van vastgoed als belegging

Het grote voordeel van een investering in vastgoed ten opzichte van andere beleggingen, is het dubbele rendement. Enerzijds kan je een huis of appartement verhuren. Met de opbrengsten daarvan kan je (een deel van) je lening afbetalen of het pand onderhouden. Anderzijds stijgt de waarde van vastgoed in België al tientallen jaren. Bij de verkoop ervan kan je dus rekenen op een meerwaarde. Hoe groot die is hangt natuurlijk wel af van het type vastgoed en de termijn van je belegging. Experts raden toch snel 15 à 20 jaar aan voor een investering in vastgoed.

Bovendien kan je profiteren van de historisch lage rentevoeten. Waar die in de jaren ’80 nog boven de 10 % waren, zijn ze de laatste jaren zelfs onder de 3 % gedoken. Dat zorgt ervoor dat de gemiddelde kost om geld te ontlenen eigenlijk lager ligt dan de gemiddelde opbrengst die je met vastgoed kan realiseren. In sommige situaties is het rendement van je eigen vermogen zelfs hoger als je meer geld ontleent bij de bank. Dit wordt ook wel het hefboomeffect genoemd. Helemaal zonder risico is dit vanzelfsprekend niet. Als de marktsituatie zich omkeert en we stijgende rentevoeten krijgen in combinatie met dalende vastgoedprijzen, is het negatieve effect des te sterker. Die situatie heeft zich in de laatste 30 jaar echter nog niet voorgedaan.

Eerder lieten we al kort de term inflatie vallen. In grote lijnen betekent het dat het leven elk jaar opnieuw een beetje duurder wordt. En voor wie belegt in vastgoed is dat nog niet eens zo erg. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste wordt huur geïndexeerd. Als verhuurder krijg je er dus elk jaar een beetje meer bij inflatie. Ten tweede wordt ook je loon geïndexeerd, maar je maandelijkse afbetalingen niet. Die laatste zullen na verloop van jaren dus minder en minder gaan doorwegen op je budget.

Een laatste voordeel dat we hier willen bespreken is de steeds groeiende huurmarkt. De Belgische bevolking blijft maar stijgen terwijl de open ruimte steeds schaarser wordt. Dat zorgt voor een stijgende vraag naar verhuurbare panden, wat je als verhuurder alleen maar ten goede komt. Een grotere vraag bij een gelijkblijvend aanbod betekent immers een hogere prijs.

Huisje, tuintje, kindje, huisje

Vastgoed bewijst al jarenlang zijn waarde als veilige belegging en dat zal nog een tijdje zo blijven. De rente blijft laag en het dubbel rendement zal nog beter uit de verf komen dankzij de stijgende vraag naar huurwoningen. Voor wie aandelen te wispelturig vindt en een spaarrekening als verlies van koopkracht ervaart, is vastgoed een prima investering. Misschien spreken we binnenkort wel van huisje, tuintje, kindje… huisje! Als waarborg voor je oude dag kan het alvast tellen.  

 

Gerelateerde artikels

Privacy instellingen

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies op onze website. Hiermee volgen wij en derde partijen uw internetgedrag op onze website en kunnen we uw ervaring verbeteren.