Een betaalbaar, maar uniek interieur. Kan dat?

Een betaalbaar, maar uniek interieur. Kan dat?

Allereerst proficiat met je eigen stek! Of het nu gaat om een huur- of koophuis, je wil er een gezellige thuis van maken. De inrichting ervan speelt hierin een belangrijke rol. Meubilair en muurbekleding zijn vaak echter een grote hap uit het budget. Toch kan je, mits wat creativiteit, op een goedkope manier volledig je eigen ding doen. Bovendien is authenticiteit onbetaalbaar. Wij nemen je mee op ontdekkingstocht.

First class, second hand

Grote meubelketens zoals Ikea produceren in dermate grote hoeveelheden dat ze hun prijzen heel laag kunnen houden. Je kan er van alles vinden zonder diep in de buidel te moeten tasten. Zo kan je je woning tamelijk goedkoop inkleden. Het resultaat is echter dat heel wat mensen met hetzelfde meubilair zitten.

Als je een dag vrij hebt, ga dan eens snuisteren op een vintage markt of schuim het internet af op zoek naar verborgen schatten. Heel vaak willen verkopers snel van hun overbodig interieur af omdat het veel plaats in beslag neemt. Zo kan je echte koopjes doen. Is het trouwens niet veel leuker als je interieur een verhaal te vertellen heeft? Wie wil nu niet dat tafeltje staan hebben waar Louis XIV zijn eerste brief op geschreven heeft?

Think out of the box

Je hebt vast heel wat materiaal liggen waar je op het eerste gezicht niet veel mee bent. Verstop het niet meteen in het donkerste hoekje van de zolder, denk eerst eens goed na over de mogelijke andere functies die je materiaal zou kunnen hebben.

Die oude koersfiets bijvoorbeeld, daar kan je toch een leuke kleerhanger mee maken? En dat kleine kastje dat nergens bij lijkt te passen, kan dat niet met een likje verf in no time omgetoverd worden tot een set hippe muurplankjes? Als het gaat om producten die je anders zou weggooien, is er zelfs sprake van upcycling. De term werd in 1994 bedacht in het kader van de toenemende aandacht voor onze natuurlijke omgeving. Je portemonnee en het milieu varen er alvast wel bij!

Kortom, onderschat niet wat je allemaal kan doen met wat je al liggen hebt. Je gitaar kan je een plaatsje geven aan de muur en die oude gameboy is een leuk gadget voor op de kast. Het is altijd een meerwaarde als een ruimte een weerspiegeling is van de persoonlijkheid en interesses van haar eigenaar.

Go green

Planten zijn heel betaalbaar in vergelijking met duur design. Ze geven een natuurlijke touch aan je woning en zorgen voor leven in de brouwerij. Zo ziet je huis er ook elk seizoen een beetje anders uit zonder grote aanpassingen te moeten doen. Hang ze op, laat ze langs de muur omhoog kruipen of zet een ruiker bloemen op tafel. Of ze nu echt of vals zijn, ze geven je ruimtes gegarandeerd extra uitstraling. Veel onderhoud vragen ze niet. Een beetje water en licht zal voor de meeste kamerplanten volstaan.

DIY

Als je weinig geld wil uitgeven aan je interieur zijn er eigenlijk twee mogelijkheden. Je kan goedkope spullen kopen, of je maakt ze gewoon zelf! Het kost wat tijd, maar de voldoening achteraf is des te groter! Niet zo handig? Niet getreurd! Het internet staat vol met stappenplannen om je eigen stoelen, kasten en lampen te maken. Het is makkelijker dan het lijkt en het is bovenal leuk! In het beste geval wordt je eigen creatie via social media opgepikt en verkocht over de hele wereld. In het slechtste geval valt ze na twee dagen uit elkaar. So what? Je hebt het tenminste geprobeerd!

Neem je tijd

Met twee handen, een goed idee, een aantal vintage elementen en wat fauna en flora kom je dus al een heel eind. Het laatste wat we daaraan willen toevoegen is iets wat je jezelf moet toestaan. Gun jezelf tijd. Rome is niet op een dag gebouwd en al zeker niet op een week betaald. Begin bij het begin en pak eerst de ruimtes aan die voor jou het belangrijkst zijn. Een goede voorbereiding en oog voor detail zijn belangrijker dan een haastige afwerking die je later toch terug zal willen veranderen.

Gerelateerde artikels

Privacy instellingen

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies op onze website. Hiermee volgen wij en derde partijen uw internetgedrag op onze website en kunnen we uw ervaring verbeteren.