Gentse randgemeenten in de lift

Gentse randgemeenten in de lift

Gent is hip! De stad kende sinds de eeuwwisseling een gestage bevolkingsgroei. Migratie speelt daar een belangrijke rol in. Het aantal mensen dat zich in Gent komt vestigen is jaarlijks groter dan de hoeveelheid Gent-verlaters. Zo waren er in 2019 zo’n 261.483 Gentenaars, een kleine 2.000 meer dan het jaar ervoor. En die nieuwelingen kiezen heus niet allemaal voor het centrum van de stad! In tegendeel, randgemeenten zoals Sint-Amandsberg, Gentbrugge en Merelbeke zijn in volle bloei! Dat hoeft om verschillende redenen niet te verwonderen.

Bereikbaarheid

Op 3 april 2017 ging het nieuwe Gentse circulatieplan van start. Het doel ervan is om de binnenstad te ontlasten en het centrum leefbaar te houden. Daarvoor werden verschillende straten autovrij gemaakt en kunnen andere slechts in één richting meer genomen worden. Onvermijdelijk heeft dat ervoor gezorgd dat bepaalde handelszaken, maar ook woningen, moeilijker te bereiken zijn met de wagen. Wie zich in de randgemeenten vestigt, heeft daar minder last van. Gentbrugge bijvoorbeeld ligt vlak aan het op- en afrittencomplex van de E17, wat de buurt alleen maar aantrekkelijker maakt.

Woningprijzen

De populariteit van Gent weerspiegelt zich ook in de woningprijzen. Die waren eind 2017 gemiddeld zo’n 275.000 euro. Een stijging van maar liefst 40.000 euro in vijf jaar tijd. Dan betaal je in de randgemeenten toch een pak minder voor een locatie op een steenworp van het centrum. Ter vergelijking: in Merelbeke was dat in dezelfde periode gemiddeld net geen €250.000. Dat scheelt een flinke duit en zal voor veel gezinnen het verschil maken.

Groene zones

Mensen worden vaak gecatalogeerd als stads- of natuurmensen. In de Gentse deelgemeenten kan je de twee op verschillende plekken combineren. Een time-out nodig van de drukke stad? Zet het leven even op pauze in een van de vele groene zones. Aan de Schelde vind je met de Gentbrugse meersen een natuurgebied van maar liefst 240 hectare en aan de andere kant van de stad heb je het Stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen, een van de meest vogelrijke gebieden in Vlaanderen. Zelfs in het sterk verstedelijkte Sint-Amandsberg heb je in het noorden landelijke buurten.

Nachtrust

De Gentse binnenstad is beroemd en berucht over het hele land onder de vele jongeren die er jaarlijks komen studeren. Die organiseren heel wat studentikoze activiteiten, vaak tot laat in de nacht. Ondanks duidelijke afspraken met horeca-uitbaters en studentenverenigingen, durft dit wel eens voor overlast te zorgen in het centrum en rond de befaamde Overpoortstraat. Hoewel uitzonderlijk, kan het knap vervelend zijn. Waar het centrum ’s nachts tot leven komt, kan je in de Gentse deelgemeenten rust vinden na een lange dag op het werk. En wil je je toch mengen in het feestgedruis, dan ben je er in no time met de fiets!

Socio-economische parameters

Verschillende Gentse randgemeenten doen het op sociaal-economisch vlak absoluut niet slecht. In Zwijnaarde werkt bijvoorbeeld driekwart van de bevolking en ligt het mediaan inkomen beduidend hoger dan het gemiddelde voor Gent. Ook in Gentbrugge is dat het geval, waar de inwoners bovendien hoger opgeleid zijn dan gemiddeld in de stad. Blijkbaar zijn de randgemeenten aantrekkelijk voor mensen met een zeker welvaartsniveau, wat enerzijds voor een verdere economische bloei kan zorgen. Anderzijds moet de stad ook waakzaam zijn voor het fenomeen van gentrificatie, waarbij de sociale, culturele en economische opwaardering van een stadsdeel leidt tot het aantrekken van kapitaalkrachtige nieuwe bewoners, maar het verdrijven van de lagere sociale klassen.

Vree wijs

Waarom nog twijfelen? De Gentse randgemeenten zijn gewoon vree wijs. Je hebt de voordelen van de binnenstad binnen handbereik terwijl je woning betaalbaar en bereikbaar blijft. Bovendien voelt het dagelijkse leven in de Gentse rand iets minder jachtig aan, want ’s nachts is het er rustig en je hebt groene zones om de batterijen terug op te laden.  Meer weten over het vastgoed dat wij er u kunnen aanbieden? We staan van maandag tot zaterdag voor u klaar!

Gerelateerde artikels

Privacy instellingen

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies op onze website. Hiermee volgen wij en derde partijen uw internetgedrag op onze website en kunnen we uw ervaring verbeteren.