Het verwerven van een eigen woning: de pro's en contra's

Het verwerven van een eigen woning: de pro's en contra's

De Belg is traditioneel geboren met een baksteen in de maag, maar wil steeds minder gebonden zijn aan een bepaalde locatie en stapt vaker alleenstaand in een project. Het ideale moment dus om de pro’s en contra’s van een eigen woning eens tegenover elkaar te zetten aan de hand van drie confrontaties.

Stabiliteit vs. flexibiliteit

Een eerste belangrijk voordeel van een eigen woning is de zekerheid die ze je biedt. Je settelt je op een bepaalde locatie en bouwt er een toekomst uit. Op die manier krijgt je leven structuur en kan je plannen gaan maken op langere termijn. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat mensen met een eigen woning minder vaak in armoede terechtkomen. Ook al is je spaarpotje beperkt, je woning vormt een financiële houvast wanneer je met tegenslagen te maken krijgt.

Anderzijds is het wel een beslissing met grote gevolgen. Een jonge twintiger weet vaak niet wat de toekomst zal brengen, waardoor het een hele uitdaging is om een locatie te kiezen voor een eigen woning. Een nieuwe job, een andere partner of wie weet wel die ultieme wereldreis, het zijn allemaal factoren die je voorkeuren binnen enkele maanden volledig door elkaar kunnen schudden. Een eigen woning, met bijhorende lening, beperkt je flexibiliteit om van koers te veranderen. Daarom is het beter dat je al in grote lijnen weet waar je naartoe wil met je leven bij het verwerven van een eigen woning.

Huur vs. kosten

Wanneer je een huis of appartement huurt, dan moet je natuurlijk maandelijks huur betalen. Dat nadeel heb je niet wanneer je een woning koopt. Die huur wordt overigens elk jaar geïndexeerd, waardoor het bedrag elk jaar een beetje stijgt. Het is volgens sommigen weggesmeten geld omdat je betaalt voor een pand dat niet van jou is. Vroeg of laat zal je er waarschijnlijk moeten vertrekken. Huurders worden goed beschermd door de wetgeving, maar een verkoop door de erfgenamen of de eigenaar kan nooit tegengehouden worden.

Vergis je echter niet, een eigen woning is zeker ook geen eenmalige investering. Heel wat kosten zoals de registratierechten, btw en notaris doen de rekening snel oplopen, maar daar stopt het verhaal niet. Je moet ook jaarlijks onroerende voorheffing, in de volksmond grondlasten genoemd, betalen. Daarnaast zal het onderhoud van je woning je maandelijks heel wat geld kosten. Bij de meeste huurcontracten neemt de verhuurder die kosten op zich. Al kunnen die natuurlijk ook voor een stuk in de huurprijs verrekend zitten.

Sparen vs. investeren

Wie huurt kan doorgaans meer geld aan de kant zetten op het einde van de maand dan wie een eigen woning heeft. Hoewel de huurprijzen momenteel tamelijk hoog zijn, is een lening afbetalen meestal nog kostelijker. Wat dan weer in het nadeel spreekt van een huurder, zijn de lage intresten op spaarrekeningen. Dat extra potje levert dus niet veel op.

Investeren in een eigen woning is dan een beter idee. Sinds de jaren ’70 zijn de prijzen van vastgoed enorm gestegen en men verwacht dat die trend zich nog een tijdje zal doorzetten. Een eigen woning is dus een goede belegging, ook in woelige financiële tijden. Dit is eigenlijk de belangrijkste reden waarom maar liefst 70 % van de Vlamingen huiseigenaar is.

Extra: fiscale voordelen om je eigen ding te doen

Ook de overheid ziet de voordelen in van een eigen woning. Daarom stimuleert ze op verschillende manieren het bezit ervan. De Vlaamse overheid doet dit bijvoorbeeld aan de hand van de Vlaamse woonlening, een voordelig woonkrediet voor mensen met een bescheiden inkomen.

De belangrijkste en meest bekende stimulansen worden echter in de vorm van fiscale voordelen gegeven. Zo zal de geïntegreerde woonbonus velen bekend in de oren klinken. Het is een belastingvermindering voor mensen met een eigen huis.

Iemand die een hypothecaire lening aangaat voor een woning die zijn enige woning is, kan bijvoorbeeld een vermindering krijgen die kan oplopen tot 912 euro per jaar, voor tien jaar lang. Is het niet je enige woning, dan gaat het nog steeds om maximaal 608 euro per jaar.

Bij een eerste aankoop kun je trouwens ook genieten van 7 % registratierechten in plaats van de gebruikelijke 10 %. Bovendien kun je een vermindering krijgen op de eerste schijf van €80 000 als de aankoopprijs van de woning onder de €200 000 ligt. In kernsteden zelfs onder de €220 000. Als je bij een renovatie rekening houdt met de verhoogde energienormen, kan je daarenboven nog eens 1 % van de verkooprechten recupereren.

Bouw aan je toekomst

Hoewel het een grote stap is die je leven in een bepaalde plooi legt, lijken de pro’s toch op te wegen tegen de contra’s. De lage rente, de stijgende vastgoedprijzen en de fiscale voordelen zijn niet te onderschatten omgevingsfactoren die de aankoop van een eigen woning echt wel de moeite waard maken. Het is zeker en vast een investering in je eigen toekomst.

Gerelateerde artikels

Privacy instellingen

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies op onze website. Hiermee volgen wij en derde partijen uw internetgedrag op onze website en kunnen we uw ervaring verbeteren.