Kleiner bouwen: een must?

Kleiner bouwen: een must?

Ons huis en de oppervlakte die we innemen, bepalen in sterke mate de grootte van onze ecologische voetafdruk. Daarom is een alleenstaande villa met een uitgestrekt terras en een geasfalteerde oprit voor veel mensen niet meer aanvaardbaar. Klein is fijn, dat lijkt wel het devies voor de toekomst te zijn, willen we de aarde nog leefbaar houden. Maar is dat de enige reden waarom we kleiner moeten gaan bouwen? 

Meer woningen op een kleinere oppervlakte

Er zijn een aantal maatschappelijke trends die ervoor zorgen dat bouwen zoals we dat vroeger deden onbetaalbaar geworden is. De vergrijzing heeft voor meer alleenstaande ouderen gezorgd, maar ook jongeren stappen steeds vaker als single in een woonproject. Ondertussen blijft de bevolking wel groeien en trekt ze massaal naar de steden. Dat betekent uiteindelijk een grotere nood aan woningen op een kleinere oppervlakte in een duurdere omgeving, maar minder schouders per gezin die samen de kost van een woning kunnen dragen. Deze gigantische uitdaging zal ons dwingen om kleiner te gaan bouwen.

Kosten besparen

De prijzen voor vastgoed blijven stijgen en banken geven sinds de crisis minder snel een lening. Kleiner gaan bouwen zal dus nodig zijn om een woning ook voor alleenstaanden betaalbaar te houden. Die hebben al die plaats trouwens ook niet altijd nodig. Naast de aankoopkosten scheelt een kleinere woning bovendien een pak qua uitgaven voor onderhoud en energie.  De kans is daarnaast groot dat de premie voor je verzekering lager zal zijn en je ook minder belastingen zal moeten betalen omdat je kadastraal inkomen lager is.

Op is op

De ruimte in Vlaanderen wordt steeds schaarser. Met uitzondering van een paar snippers groen, zijn grote natuurgebieden bij ons al een tijdje verdwenen. Alles raakt volgebouwd en dat is een groot probleem. Het zorgt er niet alleen voor dat we geregeld met overstromingen te maken krijgen, ook de overheidskosten om al die ruime, verspreide woningen op de nutsvoorzieningen aan te sluiten, liggen zeer hoog. Daarom kondigde de Vlaamse Regering aan dat er tegen 2040 een betonstop zal komen. Hoe die er precies zal uitzien valt nog af te wachten. Er zal dus geen andere optie zijn dan kleiner te gaan bouwen.

Praktische voordelen

De schaarse ruimte, de betaalbaarheid en de gezinsverdunning zijn argumenten die eerder dwingend van aard zijn. Natuurlijk kan kleiner bouwen ook een bewuste keuze zijn.

Meer tijd

Elke ruimte die je hebt moet vanzelfsprekend onderhouden worden. Al dat schoonmaken is niet evident voor de vele tweeverdieners die het nu al moeilijk hebben om hun agenda erdoor te krijgen in de 24u die een dag telt. Laat staan voor de singles die er alleen voor staan. Met een kleine woning kan je jezelf dus veel tijd besparen, zonder aan gezelligheid te moeten inboeten.

Less is more

Het wordt wel eens al lachend gezegd, maar eigenlijk zit er wel waarheid in. Hoe kleiner je woning, hoe minder plaats je hebt om spullen te stallen die je in feite niet nodig hebt. Dat zou moeten zorgen voor minder impulsaankopen en het sneller kunnen loslaten van gerief dat je niet meer gebruikt. Gedaan met die verzamelwoede dus en meer geld voor wat echt belangrijk is!

Wereldwijde trend

Volgens cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie daalt de gemiddelde oppervlakte van een Belgische woning al een hele tijd. Zo zou die tussen 2001 en 2016 met maar liefst 20% gedaald zijn, van 118m² naar 97m², aldus de FOD.

Dat kadert in een wereldwijde trend, weet De Tijd. De bevolkingsexplosie, de trek naar de steden en de aandacht voor het klimaat zijn daar volgens de krant de voornaamste oorzaken van. In vergelijking met onze buurlanden bouwen we in België nog steeds relatief groot. De Tijd becijferde dat onze noorderburen zo’n tien procent kleiner leven. In Frankrijk en Duitsland zou dat zelfs een kwart zijn.

Bouwsector is mee

Ondertussen lijkt ook de bouwsector overtuigd te zijn van de noodzaak om kleiner te gaan bouwen. Op Batibouw was het een van de trends bij de vele standhouders. Meer doen met minder ruimte is dan ook goed voor de portemonnee, milieuvriendelijker, tijdbesparend en beslist nodig om aan de nieuwe maatschappelijke realiteit te beantwoorden.

Gerelateerde artikels

Privacy instellingen

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies op onze website. Hiermee volgen wij en derde partijen uw internetgedrag op onze website en kunnen we uw ervaring verbeteren.