Een kleine ruimte optimaal benutten. Hoe doe ik dat?

Een kleine ruimte optimaal benutten. Hoe doe ik dat?

Stijgende vastgoedprijzen, een toename van het aantal alleenstaanden en eenoudergezinnen en de maatschappelijke verschuiving van materialisme naar beleving zorgen ervoor dat steeds meer mensen kleiner gaan wonen. Een beperkte oppervlakte en schuine wanden kunnen je echter al snel een beklemmend gevoel geven. Gelukkig bestaan er enkele handige trucjes om van je huisje of appartement een klein paleis te maken.

Less is more

Alles moet tegenwoordig efficiënt zijn. Waarom zou je dat niet toepassen op je eigendom? Som eens op wat je echt nodig hebt en leg ernaast wat je effectief staan hebt. Schrap al het overbodige en probeer functies te combineren. Zo kan een wand ook een kast zijn en is een eettafel een perfect bureau. In Japan is er zelfs een beweging van mensen die enkel het essentiële in huis halen. Het schijnt bevrijdend te werken.

Kies voor slimme accenten

Het leukste aan een eigen woning is de persoonlijke touch die je eraan kan geven. Die bepaalt voor een groot stuk welk gevoel de ruimtes uitstralen. Veel drukke decoratie zal een kamer nog kleiner maken, terwijl spiegels en schilderijen of foto’s met een diepteperspectief ruimtes groter kunnen doen lijken.

The only way is up

Je grondoppervlakte is één zaak, maar die belet je niet om de hoogte op te zoeken. Vooral oudere woningen hebben vaak hoge plafonds. Daar kan je gebruik van maken door zoveel mogelijk te stapelen of een mezzanine te bouwen waardoor je als het ware een extra ruimte creëert.

Elke beperking is een opportuniteit

Een uitdaging is telkens een kans om iets nieuws te doen. Voldoende opbergruimte vinden is veelal het grootste probleem. Is je bed te hoog voor zo’n kleine kamer? Gebruik de plaats eronder dan als kast! Neemt het tv-meubel te veel plaats in? Hang je flatscreen aan de muur! Moet je de keuze maken tussen een degelijk bed of comfy zetel? Kies dan voor een opklapbaar exemplaar en sla twee vliegen in één klap!

Scoor met maatwerk

Schuine kanten, hoekjes en onregelmatige structuren lenen zich niet tot voorgemaakte standaardkasten. In tegendeel, de combinatie zorgt ervoor dat je nog meer ruimte verliest. Als je van plan bent eventjes in dezelfde woning te blijven is het daarom verstandig om voor maatwerk te kiezen. Het is een win-win want je creëert meer opbergruimte en gunt jezelf bewegingsvrijheid in je woning.

Hou alle opties open

Als je huis of appartement de grootte van een sigarendoos heeft, dan ga je het beter niet opdelen in nog meer kleine compartimenten. Ga voor een open keuken en schakel de leefruimte aan de eventuele andere kamers. In een open ruimte heb je meer licht en lucht. Je planten en je humeur zullen je dankbaar zijn! Wil je toch een scheiding? Overweeg dan een doorzichtige schuifdeur in gekleurd glas. Die kan een leuke extra dimensie aan je woning toevoegen.

Venster op de wereld

Een echte must-do is het installeren van zo veel mogelijk grote ramen als dat praktisch haalbaar is. Ze geven je het gevoel dat de wereld in het verlengde van je woonkamer ligt en creëren een leuke dynamiek tussen binnen en buiten. Vermijd ook zware raamomlijstingen, die deze troeven ongewild kunnen afzwakken.

Rol door het leven

Toegegeven, even mooi is het niet altijd, maar handig des te meer! Als je meubels op wieltjes staan, kan je ze makkelijk aan de kant schuiven als je bezoek hebt of eens de grote kuis wil doen en je kan je inrichting eenvoudig aanpassen als je aan vernieuwing toe bent. Manoeuvreren in een kleine ruimte die vol spullen staat is zeer moeilijk, wieltjes kunnen je daarbij helpen!

Beken kleur

Net zoals er warme en koude kleuren bestaan, kunnen verschillende tinten je kleine stekje ook wat groter doen lijken. Dat kan door lichte tinten te gebruiken die het licht goed weerkaatsen en door het plafond een tikkeltje lichter te maken dan de muren. Vermijd drukke prints. Hoewel ze je woning een uitgesproken eigen stijl kunnen geven, verkleinen ze je ruimte.

Niet getreurd! Kleine ruimtes kunnen echt wel troeven hebben! Door te spelen met kleur, licht en hoogte en creatief om te springen met de plaats die je hebt, kom je al een heel eind ver! 

Gerelateerde artikels

Privacy instellingen

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies op onze website. Hiermee volgen wij en derde partijen uw internetgedrag op onze website en kunnen we uw ervaring verbeteren.