Jouw woonst, een groene oase

Jouw woonst, een groene oase

De natuur is de plek waar we heengaan als we even willen ontsnappen uit de hectiek van het dagelijkse leven. We vinden er rust en komen er opnieuw in contact met de essentie van ons bestaan. Door tijdsgebrek en de schaarse open ruimte in Vlaanderen is het is niet altijd makkelijk om regelmatig de bossen in te trekken. Daarom proberen veel mensen een stukje groen in huis te halen. En dat kan perfect zonder tuin!

Kamerplanten

Want… planten groeien natuurlijk ook gewoon binnen! Of je ze nu ophangt, langs de muur omhoog laat kruipen of simpelweg in een bloempot steekt, ze zullen je woning altijd extra uitstraling meegeven. Let wel goed op welke je precies uitkiest, want binnen is er doorgaans minder licht en zuurstof dan buiten. Niet elke plant zal even goed aarden. Dat kan trouwens afhankelijk zijn van kamer tot kamer. Een badkamer bijvoorbeeld is iets donkerder en vochtiger dan pakweg een woonkamer, wat een ander type plant vereist.

Natuurlijke doorstroming

Je kan uren nadenken over welke planten je in huis zal halen en dat zal ongetwijfeld een mooi resultaat opleveren. Vergeet echter niet dat je ook een connectie kunt maken tussen wat zich buiten afspeelt en wat er binnen gebeurt. Dat kan je doen door de natuurlijke lichtinval zo weinig mogelijk te onderbreken met hoge meubels of tussenwanden. Er is immers meer in de natuur dan planten. Ook licht, lucht, water en de doorstroming daarvan beïnvloeden het groene gevoel in huis.

Kijkt je woning uit op een grauwe muur of grijs hek? Twijfel niet om daar met klimplanten een groene wand van te maken en oriënteer je interieur in de richting van deze natuurlijke zone. Je huis of appartement kan ofwel als doorgeefluik van natuurlijke elementen functioneren ofwel als obstakel in de verbinding tussen groen, licht, lucht en water. Aan jou de keuze.

Houten materialen

Felroze of opvallend geel zijn niet de kleuren die je snel in de natuur zal terugvinden, tenzij om aan te duiden dat iets absoluut niet eetbaar is. Je maakt best gebruik van groene kleuren of bruintinten in je interieur om dat natuurlijke gevoel extra kracht bij te zetten. De beste manier daarvoor is effectief ook gebruik maken van zoveel mogelijk houten materialen. Je vindt meubels in tientallen verschillende uitvoeringen, van massief hout tot lichte bamboe.

Microgardening

Ondertussen hebben heel wat mensen planten in huis. Ok, sommigen hebben ook wat kruiden op de vensterbank staan. Maar wat als je nu eens je tomaatjes, sla en ajuinen binnen zou kweken? Het is niet zo simpel als het lijkt, maar het geeft je tonnen voldoening. Mits de juiste voedingsbodem, temperatuur, licht en water, kan je je eigen groenten kweken en zal je zelfvertrouwen mee groeien. Je zal niet kunnen leven van de hoeveelheden die je zelf teelt, maar dichter bij de natuur kom je niet.

Green wall

Met een binnenmuur waar het grootste deel van de dag geen licht op valt, lijkt op het eerste gezicht niet veel te doen. Dat betekent dat je nog niet aan mos gedacht hebt! Mos groeit goed in de schaduw en heeft genoeg met het vocht in de lucht. Het geeft je donkere muur een levendige touch. Bovendien heeft het heel wat kwaliteiten die je goed van pas kunnen komen. Zo werkt het stofwerend, brandwerend en geluiddempend!

Jungle art

Een laatste tip is er ook eentje die meestal aan je muren hangt. Kunst kan heel koud en strak zijn, maar kan evengoed warmte en leven uitstralen. Schilderijen van uitgestrekte landschappen, foto’s van wilde dieren of wandkleden gemaakt van natuurlijke producten, het zijn allemaal vormen van kunst die je dichter bij de natuur brengen zonder dat je je huis moet verlaten. Maak het gerust wat exotisch, zodat je geregeld vanuit je zetel kunt dromen van verre bestemmingen.

Groene mix

Er zijn dus heel wat ingrediënten om van je woning een groene mix te maken zonder tuin. Eerst en vooral moet je creatief gebruik maken van de natuurlijke elementen die je hebt of kan voorzien rond je woning. Ze is een deel van de omgeving. Stem je interieur dan ook af op de licht- en luchtdoorstroming. Binnenin kan je gaan voor mostegels, kamerplanten, houten materialen en je eigen minimoestuin. Voeg daar nog een streepje gepaste kunst bij en je bent klaar om te genieten van de natuur in huis!

Gerelateerde artikels

Privacy instellingen

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies op onze website. Hiermee volgen wij en derde partijen uw internetgedrag op onze website en kunnen we uw ervaring verbeteren.