Inbraak- branddetectie en camerabewakingssystemen kunnen ook fiscaal lonend zijn

Inbraak- branddetectie en camerabewakingssystemen kunnen ook fiscaal lonend zijn

Inbraak, die bijna steeds gepaard gaat met diefstal, behoort tot de top-3 van de criminaliteit in België. Helaas, men mag er niet aan denken, met de grote vakantie opnieuw in het vooruitzicht. Voor heel velen betekent dat in de eerste plaats een uittocht, zalig genieten van een periode van welverdiende rust in een oord ver van huis, waar de aanwezigheid van de zon doorgaans verzekerd is. Het woord verzekerd is niet toevallig gekozen. Het komt er immers op aan de kans zo klein mogelijk te maken dat criminelen tijdens uw afwezigheid toeslaan.

Er zijn een aantal signalen die bijna uitnodigend zijn: een huis dat niet eens gesloten is, een sleutel buiten onder de mat, vensters die openstaan of gordijnen die almaar dicht zijn, een uitpuilende brievenbus, enz. De overheid biedt een aantal preventieve adviezen aan op website www.besafe.be/tips/inbraak. Het kan echt nuttig zijn deze webstek te consulteren, omdat daarin verder gegaan wordt dan de genoemde schoolvoorbeelden.

De aanwezigheid van een alarminstallatie en/of een videobewaking is hoe dan ook een veeg teken voor potentiële inbrekers om zich alsnog te bedenken. De site geeft daarenboven praktische hints om wat te doen ingeval u met inbrekers geconfronteerd wordt terwijl u zelf thuis bent. Het proberen te bewaren van de kalmte is in die omstandigheden de basis, zegt de overheid.

De overheid waarvan sprake, is voorlopig nog steeds de federale overheid. Straks met de uitvoering van de zesde staatshervorming wordt de preventie van brand en diefstal een gewestelijke materie. Er is voorlopig nog geen sprake van uitvoeringsbesluiten. Daarom kan gebruik gemaakt worden van een gouden opportuniteit die de federale overheid biedt: particulieren kunnen van een fikse belastingvermindering genieten indien ze het bewijs voorleggen dat ze hun woning beveiligd hebben tegen inbraak en/of brand.

In totaal 30 % van de aangegeven preventie komt in aanmerking, met een maximum van 760 euro belastingvermindering. Ook ondernemingen kunnen genieten van de maatregel; deze kunnen zelfs tot 120 % aftrekken. De belastingsvermindering geldt in beide gevallen voor het aanslagjaar 2015 met betrekking tot beveiligingswerken uitgevoerd in 2014. Eventueel kan, mits het voorleggen van de nodige bewijssstukken, ook teruggegrepen worden, tot in 2011.

De werken anti-diefstal en anti-brand dienen uitgevoerd te zijn door een aannemer. Geen doe-het-zelf toestanden dus, maar het hoeven ook geen geregistreerde aannemers te zijn, behalve voor de installatie van inbraak- en brandsystemen; in dit laatste geval kan alleen een beroep gedaan worden op een beveiligingsonderneming erkend door de FOD Binnenlandse Zaken.

Wat komt concreet in aanmerking voor belastingaftrek en wat niet? Het spreekt bijna vanzelf dat deuren, ramen, luiken, garagepoorten, dakvensters, lichtkoepels, hekkens e.d. op zich niét in aanmerking komen voor de beoogde belastingvermindering, alleen de beveiligingen die hierop aangebracht werden. Dat zijn dan onder meer veiligheidssloten, grendelbeveiligingssystemen, kierstandhouders, gepantserde deuren, alarmsystemen en camerasystemen die registreren. Motors met anti-ophefsystemen voor garagepoorten zijn eveneens aftrekbaar, maar slechts ten belope van 15%.

Als brandpreventie gelden waterblussers en poederblussers beslist, net als automatische blustoestellen gericht op lokalen die met stookolie verwarmd worden en deuren van een brandweerstand van minstens een half uur. Let wel: deze maatregel is niet cumuleerbaar met bepaalde andere ingrepen die in aanmerking komen voor belastingvermindering, zoals energiebesparende investeringen en uitgaven die in aanmerking worden genomen als werkelijke beroepskosten.

Gerelateerde artikels

Privacy instellingen

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies op onze website. Hiermee volgen wij en derde partijen uw internetgedrag op onze website en kunnen we uw ervaring verbeteren.