Hoe wapen ik mijn tuin tegen de winter?

Hoe wapen ik mijn tuin tegen de winter?

Wat groen rond je huis kan wonderen doen. Het is gezond, mooi én sfeervol. Een subliem aangelegde tuin doet de waarde van je vastgoed flink stijgen. Bloemen, planten en een perfect gazon vragen echter ook om een goede verzorging. Zeker na de droge zomer die we achter de rug hebben en ter voorbereiding van de harde winter die er volgens sommigen aan zit te komen. Uiteindelijk doe je een investering en die zie je liefst zo veel mogelijk renderen in de lente. Hoe kan je daarvoor zorgen? Wij nemen je mee op ontdekkingsreis door je eigen tuin!

Stap 1: maak de balans op

Je hebt waarschijnlijk je laarzen al aan en je groene vingers tintelen, maar blijf nog even achter het warme glas! Het eerste wat we gaan doen is de balans opmaken van het voorbije jaar. Welke planten deden het goed, welke hadden het moeilijk om te groeien? Was de indeling van je tuin zoals je het voor ogen had? De antwoorden op die vragen kunnen ervoor zorgen dat je nu al actie moet ondernemen. Sommige heesters kan je bijvoorbeeld nu nog planten!

Stap 2: bescherm je kraantje tegen vorst

Schuifdeur open en de buitenlucht in! Vooraleer we in de aarde beginnen wroeten, controleren we best even ons buitenkraantje. Jaarlijks zijn er mensen die na de winter lekken ontdekken omdat hun kraan kapotgegaan is door de strenge vorst. Dat kan je voorkomen door je kraan voor de winter af te tappen en ze vervolgens helemaal dicht te draaien. Ben je dit toch vergeten en ontdek je midden in de winter een kraan die volledig vast zit? Probeer ze dan zeker niet te forceren, maar ontdooi ze rustig met een doek die in warm water gedrenkt is of contacteer een loodgieter.

Stap 3: laat het gras maar groeien

Gras blijft groeien tot een buitentemperatuur van 6°C. Dit jaar was dat dankzij de schitterende nazomer uitzonderlijk lang. Als je vermoedt dat de temperatuur onder dat punt gaat zakken, is het tijd voor de laatste maaibeurt. Pas de stand van je grasmachine even aan, want het is aan te raden om je gras een centimeter of twee langer te laten dan anders. Op die manier hebben mos en ander onkruid minder kans om te groeien in de winter.

Stap 4: kalk je gazon

Door zure regen en resten van gevallen bladeren en gemaaid gras verzuurt de bodem van je tuin. Als die zuurtegraad te hoog wordt, zal je gras minder snel groeien en zullen mos en onkruid welig tieren. Door je gazon nu te kalken breng je de zuurtegraad terug op een goed niveau, waardoor je na de winter niet met een mostuintje naast je moestuintje zit. In principe kan je op elk moment in het jaar kalk strooien, maar het is natuurlijk beter om te voorkomen dan te genezen!

Stap 5: breng je planten naar hun winterverblijf

Sommige planten zoals rotsheide, bergenia of winterjasmijn kunnen de hele winter buiten blijven. Andere zet je best in het tuinhuis, de kelder of een andere plek waar de temperatuur niet lager dan 5 °C gaat. Vergeet niet om deze niet-winterharde planten af en toe water te geven. Planten in potten bevriezen veel sneller dan dezelfde planten in de volle grond. Om dat te voorkomen kan je de potten inkleden met noppenfolie. Het is wel belangrijk om enkele gaatjes in de folie te maken zodat het water kan weglopen en de plant genoeg kan ademen.  

Stap 6: maak je vijver schoon

Liefhebbers van vissen en amfibieën maken voor de winter best hun vijver eens schoon. Dode bladeren kunnen anders gaan rotten op de bodem, waardoor er zuurstof uit het water weggenomen wordt en je meer kans hebt op algen in de lente. Als je vijver ingekleed is met verlichting, raden we je aan deze af te koppelen voor de winter zodat ze niet kapotvriest. Hetzelfde geldt voor pompen.

Stap 7: soigneer je tuinmeubelen

Aha! We zijn er bijna! Dat vinden onze verkleumde tenen alvast niet erg! Naast bloemetjes en bijtjes heb je natuurlijk ook meubelen in je tuin staan! Het is aangeraden om die voor de winter nog eens goed te reinigen. Afhankelijk van het materiaal kan je dat doen met houtzeep of een gewone detergent. Tuinmeubels in aluminium mogen in principe de hele winter buiten blijven, maar het kan voor geen enkel materiaal kwaad om in een overdekte ruimte te staan. Let op van afdekken met hoezen. Dit kan onder andere bij houten materialen voor schimmelvorming zorgen.

Bestemming bereikt

Leun achterover en geniet! Je tuin is helemaal klaar voor de winter. Door je goede voorbereiding heb je jezelf heel wat werk en centen bespaard in de lente. Dat verdient een warme chocomelk en een bloeiende zomer!

Gerelateerde artikels

Privacy instellingen

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies op onze website. Hiermee volgen wij en derde partijen uw internetgedrag op onze website en kunnen we uw ervaring verbeteren.