De strengere Vlaamse isolatienormen en hun impact op de huurmarkt

De strengere Vlaamse isolatienormen en hun impact op de huurmarkt

Het was overal in het nieuws: de huurprijzen moeten de lucht in. De koepelorganisatie van verhuurders mikt op een prijsstijging van maar liefst 10%. Grote schuldige volgens de verhuurders: de verstrengde Vlaamse isolatienormen. Zo mag je vanaf 2020 geen pand meer verhuren zonder dakisolatie of dubbele beglazing. Maar aan welke eisen moet er dan precies worden voldaan? En kunnen de extra kosten zomaar worden doorgerekend aan de huurder? Vastgoedkantoor de Fooz klaart het voor je uit.

Vereisten huurwoning

Je kan niet zomaar om het even wat verhuren. Een huurwoning moet aan verschillende kwaliteitsnormen voldoen, vastgelegd in zowel de woninghuurwet als de Vlaamse Wooncode. Je zal een pand dus grondig moeten verbouwen rekening houdend met de voorgelegde normen, voordat je het op de huurmarkt plaatst. Hoe strenger de criteria, hoe meer kosten je dus mogelijks zult moeten maken. Met het symbolische jaar 2020 in zicht willen de verhuurders die kosten nu gaan doorrekenen bij de huurders.

Dakisolatie

De dakisolatienorm is al in werking sinds 1 januari vorig jaar, maar zal pas vanaf 2020 echt zwaar beginnen doorwegen. Deze tussenperiode biedt verhuurders de kans om hun dak te laten isoleren. Momenteel levert een onvoldoende geïsoleerd dak je slechts een paar strafpunten op, terwijl datzelfde pand vanaf 2020 onherroepelijk ongeschikt wordt verklaard voor verhuur.

Hieronder vind je een overzicht van de strafpunten die zullen worden toegekend. Vanaf 15 punten kan een woning ongeschikt worden verklaard. (Bron: http://www.mijnepb.be)

Voldoet je gebouw?

Hoe weet je nu of de woning die je verhuurt voldoet aan de kwaliteitsnormen? Is de dakisolatie makkelijk bereikbaar of zichtbaar? Dan kan je best een EPC laten opmaken door een energiedeskundige. Is de dakisolatie niet zichtbaar? Dan kan je enkel een EPC laten opmaken als je zelf een stukje van het dak openbreekt.

Dubbel glas

Vanaf 2020 is dubbel glas verplicht. Heeft 1 raam nog enkele beglazing? Dan krijg je 3 strafpunten. Zijn er meerdere ramen met enkel glas? Dan zit je al aan 9 strafpunten. Vanaf 2023 wordt dit opgetrokken tot 9 en 15 strafpunten. Zoals hierboven vermeld wordt je woning bij 15 strafpunten ongeschikt verklaard voor verhuur.

Wat kan je doen als huurder?

Voldoet de woning die je huurt niet aan de kwaliteitsnormen? Dan kan je als huurder naar de vrederechter stappen om herstel of de ontbinding van de huurovereenkomst te vragen.

Wat met de huurprijzen?

Een stijging van maar liefst 10% zoals voorgesteld door de verhuurders, lijkt zonder bijkomende steun voor de huurders moeilijk haalbaar. Momenteel zijn er al veel huurders met een betalingsachterstand, naast mensen die niet voldoende geld overhouden om menswaardig te leven nadat ze de huur betaald hebben. Toch zal iemand moeten opdraaien voor de bijkomende kosten. Bij vastgoedkantoor de Fooz houden we het voor jou dan ook graag allemaal in de gaten en staan we je graag bij.

Contacteer ons vrijblijvend voor bijkomend advies.

Gerelateerde artikels

Privacy instellingen

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies op onze website. Hiermee volgen wij en derde partijen uw internetgedrag op onze website en kunnen we uw ervaring verbeteren.