Mijn gerenoveerde woning: normen & premies

Mijn gerenoveerde woning: normen & premies

Batibouw, de grootste beurs voor bouwen en verbouwen in België, is net achter de rug. Je zal er ongetwijfeld met een aantal goede ideeën buitengekomen zijn. Maar zijn die ook haalbaar? Het is belangrijk om te weten dat een gerenoveerde woning aan verschillende normen moet voldoen. Gelukkig staan daar een aantal premies tegenover die je een duwtje in de rug kunnen geven.

Bouwvergunning

Hoewel het om een eigendom gaat die je volledig zelf betaald hebt, mag je er niet zomaar alles mee doen wat je wil. Tenminste niet zonder dat je daar een bouwvergunning voor hebt. Die is niet nodig voor werken die je binnen uitvoert, voor zover ze de functie van het pand niet wijzigen. 

Als de renovaties invloed hebben op de stabiliteit van je woning, dan moet je dat wel melden. De overheid weet het bijvoorbeeld graag als je draagmuren, buitenmuren of raamopeningen aanpast. 

Voor de meeste andere verbouwingen zal je een bouwvergunning nodig hebben. Dat is zeker zo wanneer je meer dan 40 m² bijbouwt of de functie van het gebouw verandert. Ook stabiliteitswerken aan voorgevels zijn altijd vergunningsplichtig. Zo’n vergunning kan je aanvragen via de website van de Vlaamse overheid.

Opgelet! Het feit dat je vrijgesteld bent van de vergunningsplicht of enkel een melding moet doen, is nog steeds afhankelijk van een aantal voorwaarden. Die heeft de Vlaamse overheid voor je opgelijst in onderstaande publicatie: https://www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/stedenbouwkundige-vergunning-melding-en-vrijstelling-vanaf-29092016

Energienormen

Wanneer je een bouwvergunning nodig hebt of een melding moet doen, dan moet je ook zorgen dat je aan de ‘Eisen voor Energieprestaties en Binnenklimaat’, kortweg de energienormen, kan voldoen. Die zijn afhankelijk van een drietal factoren: de bestemming van het gebouw, de aard van de werken en het jaar waarin je de aanvraag doet. De eisen worden jaar na jaar strenger.

Specifiek voor aanvragen voor renovaties die in 2019 gebeuren, moet er met drie criteria rekening gehouden worden: isolatie, luchtcirculatie en rendement van (verwarmings)installaties.

Zo mogen nieuwe, vernieuwde en nageïsoleerde buitenmuren, daken, vloeren, ramen en deuren de maximale U-waarden niet overschrijden. Die gaan over de warmte die een constructie doorlaat en zeggen dus eigenlijk iets over de isolatie. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte een wand, vloer of deur doorlaat.

Als je nieuwe ruimtes creëert, dan moet je zeker en vast zorgen voor een goede afvoer en toevoer van vuile en verse lucht. Ook wanneer je vensters vervangt of toevoegt moeten toevoervoorzieningen een plekje krijgen om de circulatie in het gebouw te garanderen.

Om je energieverbruik zo laag mogelijk te houden, moeten nieuwe, vernieuwde of toegevoegde installaties zoals verwarmingsinstallaties ten slotte aan de minimale rendementen en vermogens voldoen die de Vlaamse overheid vooropstelt. Meer informatie kan je vinden via de volgende link: https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen/epb-eisen

Premies

De Vlaamse overheid heeft op www.premiezoeker.be een heuse tool gebouwd waarmee je aan de hand van enkele gegevens meteen kan zien op welke premies je recht hebt.

Dat is in de eerste plaats afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Zo maak je in pakweg Destelbergen kans op 38 premies, terwijl dat er in Gent 41 zijn.

Vervolgens kan je aanklikken welk type verbouwingen je wil doen. Hebben ze te maken met energie- of waterverbruik, de veiligheid van je woning of de functie ervan? Kies de categorie die het best bij je plannen past.

De laatste vraag is specifiek op jou gericht. Wie ben je? Ben je eigenaar? Eigenaar-verhuurder? Een school? Een bedrijf, vereniging of huurder? Het antwoord op die vraag heeft impact op de premies die je kan aanvragen.

Praktijkvoorbeelden

Een eigenaar-verhuurder die in Gent woont en zijn of haar woning wil uitbreiden maakt bijvoorbeeld kans op drie premies. Zo kan je bij een woning die ouder is dan 10 jaar genieten van een BTW-tarief van 6% voor renovaties. Via de provincie Oost-Vlaanderen kan je daarnaast een aanvullende lening krijgen als je een bescheiden inkomen hebt. Tot 31 mei 2019 kan je onder bepaalde voorwaarden tevens de Vlaamse verbeteringspremie voor verhuurders aanvragen. Daarvoor moet je woning minstens 25 jaar oud zijn en mag het totale gezamenlijk belastbaar inkomen van jezelf en de persoon met wie je samenwoont of gehuwd bent drie jaar voor de aanvraag niet meer dan 62.670 euro bedragen.

Een gezin uit Destelbergen dat water wil besparen door het plaatsen van een hemelwaterput, komt in aanmerking voor maar liefst dertien premies. Net als de eigenaar-verhuurder uit Gent kan het gezin bijvoorbeeld genieten van een BTW-tarief van 6% als de woning ouder is dan tien jaar. Verder geven de gemeente Destelbergen en Infrax een premie voor de installatie van zo’n hemelwatervoorziening en geldt er een verlaging van de registratierechten wanneer het gezin de woning aankoopt met de bedoeling die energetisch te renoveren. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de vele voordelen waarvan het gezin zou kunnen genieten.

Handen uit de mouwen

De wetgeving verandert zo goed als jaarlijks en er zijn heel wat criteria die bepalen aan welke normen je moet voldoen en op welke premies je recht hebt. Absoluut niet eenvoudig om te volgen, maar zeker de moeite waard aangezien je er heel wat geld mee kan uitsparen en simpelweg reglementair in orde moet zijn. Gelukkig springt de Vlaamse overheid bij via haar premiezoeker, die je heel wat werk bespaart en je een handig overzicht geeft van de premies waar je recht op hebt. Bovendien staan onze vastgoedmakelaars en experts steeds klaar om jullie met raad en daad bij te staan bij deze ingewikkelde materie.

Gerelateerde artikels

Privacy instellingen

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies op onze website. Hiermee volgen wij en derde partijen uw internetgedrag op onze website en kunnen we uw ervaring verbeteren.