Hoeveel verkooprechten moet u betalen?

Hoeveel verkooprechten moet u betalen?

Staat u op het punt een huis of appartement te kopen? Dan weet u waarschijnlijk dat bovenop de aankoopprijs nog extra kosten komen zoals het ereloon van de notaris en de aktekosten. Vergeet ook de verkooprechten niet, ook wel gekend onder de noemer registratierechten of schrijfwerk. Dit zijn de belastingen die u betaalt op de aankoop van een onroerend goed. Maar hoeveel moet u nu precies betalen? Wij hebben voor u een overzicht gemaakt.

De standaard tarieven

In Vlaanderen bedragen de verkooprechten 10% van de aankoopprijs van uw huis of appartement. In Brussel en Wallonië is dat 12,5% In bepaalde gevallen kan u echter van een verlaagd tarief genieten. 

Mogelijke verminderingen

1. Klein beschrijf

Als u een bescheiden woning koopt, kan u in aanmerking komen voor een zogenaamd klein beschrijf. In Vlaanderen betaalt u dan maar 5% verkooprechten en in Wallonië 6%. (In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaat een klein beschrijf niet.) Om in aanmerking te komen, moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Het kadastraal inkomen van de woning en andere onroerende goederen die u bezit, bedraagt niet meer dan € 745. Als u 3 of 4 kinderen ten laste hebt, mag dat niet meer dan € 845 zijn. Voor wie 5 of 6 kinderen heeft, moet het kadastraal inkomen onder € 945 liggen.
  • De woning die u aankoopt, is uw eerste en enige woning. 
  • U moet binnen de 3 jaar ingeschreven zijn op dit adres.

2. Abattement

Een tweede vermindering waar u van kan genieten, is het abattement. Bij de aankoop van een woning of bouwgrond kan een eerste schijf van maximaal € 15.000 van de aankoopsom worden vrijgesteld van verkooprechten. Dit betekent concreet dat u bij het 10%-tarief € 1.500 bespaart, en bij het 5%-tarief € 750. Ook bij de aankoop van een sociale woning aan het 1,5%-tarief kan onder dezelfde voorwaarden van het abattement worden genoten. Om van deze vermindering te kunnen genieten, moet u ook weer aan een aantal voorwaarden voldoen: 

  • U bent een natuurlijk persoon (vennootschappen komt niet aanmerking).
  • Het onroerend goed ligt in het Vlaams Gewest en is tot bewoning bestemd.
  • U moet uw hoofdverblijfplaats vestigen in het onroerend goed: binnen de 2 jaar na de aankoop van de woning of binnen de 5 jaar na aankoop van de bouwgrond.
  • Het moet gaan om een zuivere aankoop, niet bijvoorbeeld om een ruil.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan u genieten van een abattement van € 60 000, dat kan verhoogd worden tot 
€ 75 000. In Wallonië bestaat er geen abattement.

Nog vragen?

Bent u op zoek naar een huis of appartement en kan u wel de hulp gebruiken van een gespecialiseerde vastgoedpartner? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met ons.

Gerelateerde artikels

Privacy instellingen

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies op onze website. Hiermee volgen wij en derde partijen uw internetgedrag op onze website en kunnen we uw ervaring verbeteren.