Samenhuizen in Gent: hoe zit het precies?

Samenhuizen in Gent: hoe zit het precies?

Zoals je waarschijnlijk weet, swingen de huurprijzen in Gent de pan uit. Meer en meer mensen zoeken dan ook hun heil in samenhuizen. Zeker onder studenten en net-afgestudeerde twintigers wint het fors aan populariteit. Het is een woonvorm die je toelaat om op een betaalbare manier toch zeer comfortabel te kunnen wonen. Uiteraard is het niet de bedoeling dat jonge gezinnen uit het stadscentrum verdwijnen doordat woningen onder invloed van het samenhuizen voor hen onbetaalbaar worden. Daarom gaan we graag wat dieper in op de aanpak van de stad Gent rond dit vrij recente fenomeen.

Wat zijn de voordelen van samenhuizen?

Onder samenhuizen verstaan we meerdere personen die, buiten het klassieke gezinsverband, samen een ééngezinswoning of appartement huren met meer dan 1 slaapkamer. De stijgende populariteit van samenhuizen valt te verklaren door de vele voordelen die eraan verbonden zijn:

  • Het is financieel interessant
  • Je krijgt toegang tot kwalitatievere woningen
  • Het is een duurzame oplossing (energie, grondstoffen,... worden gedeeld)
  • Het is een socialere manier van wonen (bv. voor alleenstaanden)

Wat zijn de problemen?

Gent is de grootste studentenstad van Vlaanderen en dus zorgt het toenemende aantal samenhuizende studenten ervoor dat de huurprijzen systematisch hoog blijven. Dit betekent ook dat jonge gezinnen het steeds moeilijker krijgen om nog iets te kunnen huren in het stadscentrum.

Daarnaast kan samenhuizen ook een stedenbouwkundig misdrijf vormen. De wet laat niet toe dat je een eengezinswoning van minder dan 250 m² verhuurt aan verschillende personen die geen ‘gezin vormen’ of opsplitst tot een meergezinswoning (met aparte woningen in plaats van aparte kamers), zonder hiervoor de nodige vergunningen te hebben. Het probleem is evenwel dat je hiervoor in Gent ook geen vergunningen kunt krijgen, dus als samenhuizer ben je eigenlijk altijd in fout.

Welk antwoord biedt de stad Gent?

Het antwoord zit in de interpretatie van de term ‘gezin’. Door de klassieke definitie te vervangen, heeft de stad ervoor gezorgd dat je als samenhuizer niet sowieso geverbaliseerd kunt worden, zónder dat het stadscentrum volledig overgenomen wordt door studenten.

Als gezin wordt nu beschouwd: ‘meerdere personen die op duurzame wijze in dezelfde woning samenwonen en daar hun hoofdverblijfplaats hebben’. De definitie kan afgetoetst worden aan verschillende criteria:

  • Hebben alle leden van het gezin hun domicilie op dit adres?
  • Is er maar 1 huurcontract?
  • Zijn de kamers op slot?
  • Zijn er verschillende bellen of belcodes aan de deur?
  • Kennen de bewoners elkaar?

Enkel als de studenten ook daadwerkelijk op het adres wonen en financieel onafhankelijk zijn, zullen zij ook nog op deze manier kunnen samenhuizen.

Nog vragen?                                                           

Heb je nog vragen rond samenhuizen of ben je op zoek naar een pand om samen te huren? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Gerelateerde artikels

Privacy instellingen

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies op onze website. Hiermee volgen wij en derde partijen uw internetgedrag op onze website en kunnen we uw ervaring verbeteren.